Vad är nyttigast, kaffe eller te?

Världen är definitivt uppdelad i två typer av människor: de som älskar kaffe och de som älskar te. Vi är nog många som vill ha svaret once and for all: vad är nyttigast, te eller kaffe? Vi har granskat några forskningsrapporter och vi har nu det slutgiltiga svaret. Läs texten och häpnas.

Är du en te-älskare eller är du en kaffe-entusiast? Kollar man på det stora hela dricker svenskarna mer kaffe än te. Man kan också undersöka företag som säljer och hyr ut kaffemaskiner till företag. Det är många som gör bra pengar på att sälja kaffe till företag, eftersom de vet att svenskarna är besatta av sina kaffepauser. På arbetsplatsen vinner kaffet över téet, i form av att det är en stark bidragande social dryck.

Kaffet bra för hjärtat

Tre koppar om dagen är enligt en forskningsstudie bra för att hålla hjärtat friskt, och ur ett globalt perspektiv kan kaffe också rädda liv om handeln bedrivs på ett rättvist sätt. Så vad är egentligen nyttigast, kaffe eller te? Kaffe har fördelarna att motverka demens, cancer och andra hjärtsjukdomar. Dessutom har kaffet antiinflammatoriska egenskaper. Såhär skriver expressen.se:

“I en studie från 2018 menar forskare att du kan steppa upp kaffedrickande ytterligare – till hela åtta koppar – om du vill minska risken för cancer och hjärtsjukdomar.”

Te innehåller förvisso lägre halter av koffein, och kan skydda mot benskörhet. Betyder det att teet är nyttigare? Nja. Det enkla svaret på frågan blir att allt ska intas med måtta. Svaret på den eviga frågan blir helt enkelt: de är nyttiga på olika sätt.