Stjärnfall och Jupiters månar

Forskning är så himla spännande, helt enkelt för att det kan säga oss något om saker vi knappt trodde var möjligt – och det går hela tiden framåt utan att stanna ens en sekund. Just nu är rymden otroligt intressant, inte minst uppe i Kiruna.

570987-deep-spaceJakten på liv i rymden fortsätter oförtröttligt. Mars och en av månarna tillhörande Jupiter räknas till de mest intressanta kandidaterna när det kommer till livstecken i vårt solsystem – förutom jorden då. På Rymcampus uppe i Kiruna, tillhörande Luleå tekniska universitet, förbereder nu ett antal forskare sina mätinstrument till två olika rymdprojekt för att samla in vatten på Mars. Instrumentet som håller på att utvecklas heter HABIT, det ska vidare bevisa teorin att det finns förutsättningar för flytande vatten i det översta lagret av Mars orange yta. Om detta rapporteras det i Sveriges Radio:

Jupiters måne Europa som verkar ha en stor vattenocean under isen har seglat upp som en av de mest lovande himlakropparna i jakten på liv. 

Men sådan speciell och betydelsefull mätteknik måste säkerställas och kalibreras för att visa på rätt värden, och på så sätt tjäna sitt rättmätiga syfte. Detta kan bland annat Intertek Semko göra.

Missa inte Perseiderna i år

En häftig grej med just Jupiter är att det finns en komet som rör sig nära denna enorma planet, vilket gör att det efterhängande partikelmolnet gör att det blir vackra meteorregn att titta på i sensommarnattens mellanmörker. På Svenska Yle  skrivs det hur de kallas för Perseider och att de är små stoftkorn från just rymden som brinner upp mot jordens atmosfär.