Satsa ergonomiskt på arbetsplatsen

Det finns många arbetsplatser där du behöver tänka extra mycket på ergonomin. Har du ett stillasittande jobb är det mycket bra att tänka på ergonomiska möbler som gör det enklare för din kropp att hela tiden kunna ändra position. Speciellt för ryggen är det viktigt att kunna avlasta och ändra position.

Det finns en rad olika ergonomiska hjälpmedel du kan införskaffa för att du ska få det så bra på jobbet som möjligt. Har du inte bra ergonomiska möbler idag så kontakta din chef för att få in det så att du som arbetare orkar jobba.

Ergonomiska möbler och hjälpmedel

Om du arbetar inom kontor är ett höj och sänkbart skrivbord utmärkt. Då kan du skifta mellan att sitta och stå upp när du arbetar. Det är då också bra att du har en bra anpassad stol för just din kropp. Vad som passar andra behöver inte passa dig. Men att ha en ergonomisk arbetsplats innebär inte bara att ha bra möbler. Det innefattar också mentala hjälpmedel såsom miljön du arbetar i och att kunna sätta dig i exempelvis en massagestol på rasten. Har du ett arbete som kräver mycket tid framför en dator så som att dokumentera, eller kanske är datorn ditt främsta arbetsverktyg behöver du ha en bra anpassad datormus och främst en dator skärm som enkelt går att reglera efter den höjd du sitter. Axlarna kan bli mycket ansträngda när du sitter och arbetar framför en dator. Utvecklingen inom en bra ergonomisk arbetsplats går framåt. Idag kan du också köpa in balansplattor, kontorscykel och massor av andra saker för att upphöja den fysiska aktiviteten vid stillasittande/stående arbete. Att hela tiden ha möjlighet att ändra arbetsposition men också kunna ta 5 minuters pauser där du aktiverar kroppen fysiskt eller mentalt ökar välbefinnandet och din hälsa.