Om sambolagen och samboavtal

De flesta känner till att ett äktenskap är mer än bara en evig kärleksförklaring. Den är dessutom ett juridiskt bindande dokument som innebär att arv och bodelning regleras automatiskt mellan det äkta paret. Även som sambos kan man teckna samboavtal om man inte vill ingå i ett äktenskap men ändå vill att ens ägodelar och liknande ska regleras på liknande sätt som vid ett äktenskap.

Bor du ihop med din partner under äktenskapslika förhållanden? Då räknas ni som sambor. Kanske flyttade ni in i den endas redan befintliga hyresrätt eller bostadsrättt? Eller planerar ni köpa en tillsammans? Många börjar fundera kring hur det skulle bli om man separerade. En annan tanke som slår folk då och då, är vad som skulle hända med ens gemensamma ägodelar om någon i relationen skulle avlida. Är man osäker på hur man ska dela upp sina tillgångar när man separerar med sin sambo kan man söka juridisk rådgivning av Fjällmans Juridik som specialiserar sig just på familjejuridik av olika slag. De är också bra att vända sig till vid arvstvister, testamentering och liknande.

Bra att känna till är att sambolagen tillämpas efter särskilda regler om ni inte upprättar ett samboavtal. Skulle någon av er avlida skulle till exempel det kunna bli problem med bodelningen. Det skulle kunna bli arvingarna (släkten) som sköter bodelningen och inte sambon.

Att separera med sin sambo

Det är förstås inte ett lätt beslut att separera med sin sambo. Speciellt inte om man har bott ihop längre och delar en massa minnen – och saker – tillsammans. Kanske äger man till och med lägenheten. Att det blir mycket administrativa problem kan vara en av orsakerna till att många stannar i vad man kallar för destruktiva relationer. Kanske har man till och med barn ihop, och är rädd för vad som skulle hända om man bröt upp och levde separat.

Enligt sambolagen ska den som har störst behov av bostad vara den som får behålla lägenheten.

Det är bra att känna till vad som händer om vad som regleras i lagen vid separation. Dels för att det kan underlätta en att ta det stora beslutet att bryta upp, men också för att man som par i en samborelation kan ta viktiga beslut som kan underlätta för varandra i framtiden. Det är inte ovanligt att man tecknar så kallade samboavtal.

Att teckna samboavtal

Att upprätta ett samboavtal kan vara avgörande för hur bodelningen sker vid exempelvis ett dödsfall. Vid ett avtal kan ni nämligen själva komma överens om hur era ägodelar ska fördelas. Som sambo har man inte rätt att ärva den andre, vilket är en av de största orsakerna till att många tecknar samboavtal. Det är bra att låta en jurist hjälpa er att teckna avtalet, så inga missförstånd kan uppstå.

Vill du skriva ett enskilt testamente där du avlåter en del av arvet till din sambo går det också bra. Ett testamente skall innehålla namn, personnummer, folkbokföringsadress och kontaktuppgifter, till exempel telefonnummer. Det ska också finnas en tydlig förklaring till hur du vill att dina ägodelar ska fördelas.