Här finns jobben i framtiden

För många är det knepigt att bestämma sig för vad man vill bli, och självklart är det ingen lätt sak att bestämma. Däremot har det blivit enklare att ta reda på vad man har för chanser att få ett jobb inom vid ett senare tillfälle. Det kan fungera som en riktlinje och en vägledning till vilket yrke man själv känner att man skulle vilja hålla på med. Däremot ska man inte helt välja yrke efter behovet eftersom intresset kanske inte finns och dessutom så är dessa prognoser relativt ojämna.

Här finns jobben

Jobben har koncentrerats till både yrken och områden, Stockholm och storstäderna har högt tryck medan de mindre städerna kan ha lite lägre tryck. Inom industrin så efterfrågas det konstant ny arbetskraft och bland annat plåtslagare eftertraktas enligt prognosen:

Det råder till exempel brist på högskoleutbildad vård- och omsorgspersonal. Detsamma gäller för förskollärare, yrkeslärare och speciallärare. Erfarna kockar är också en bristvara.

Arbetsmarknaden ser även ljus ut för byggnadsplåtslagare, golvläggare och VVS-montörer. Däremot blir det tuffare för montörer och maskinoperatörer, bedömer Arbetsförmedlingen.

Efterfrågan på arbetskraft varierar kraftig över landet. I Stockholms län och de Göteborgsnära delarna av Västra Götaland ökar sysselsättningen medan den relativt svaga utvecklingen i Skåne håller i sig åtminstone ett år till, enligt Arbetsförmedlingen. Även för Smålandslänen, delar av Västra Götaland, Södermanland, Västmanland och Örebro spås en svag utveckling.”

Att det finns en brist inom vården har vi vetat länge, dock ser inte bristen utan att bli riktigt fylld och därför krävs det fler som utbildar sig inom vårdyrket. Om exempelvis Ryska Posten som sysslar med bemanning till företag kommer att känna av det ökade trycket inom industrin får endast framtiden visa.