Ett efterlängtat avslut

Att avsluta sina studier brukar alltid vara som en befrielse, för många är det slutgiltiga att göra i sin utbildning att skriva en forskarrapport eller C-uppsats, för vissa är det att skaffa ett ex-jobb. Hur man än avslutar så brukar det vara skönt när det är över och då är det ett bra tillfälle att fira sina avslutade studier. Olika utbildningar och skolor har olika sätt att fira enligt tradition och olika nivåer på utbildningar har även dem olika vis att fira.

firar studentenPå en gymnasienivå är det studentmössa, champagnefrukost och lastbilsflakåkande som gäller vid ett studentavslut, den som glömmer att beställa studentmössa ligger pyrt till. Det man då firar är en treårig gymnasieutbildning och där spelar det ingen roll vilken inriktning denna haft för hur man firar, de flesta skolorna firar likadant. På högskolor ser det dock lite olika ut beroende på skola och inriktning. För flera skolor är det traditionellt att äta middag tillsammans med sina klasskamrater på en sittning och på så vis fira sitt avslut. Vissa nöjer sig dock med en ceremoni där man hämtar sitt examensbevis och får en lättare fika. Hur stor en ceremoni eller sittning blir beror oftast på studentkåren och dennes inblandning i avslutet.

Olika kårer runt om i landet

Det finns olika kårer runt om i landet och hur mycket dessa blandar sig i avslutningsceremonier och liknande är helt beroende på deras aktiviteter. På Lunds tekniska högskola har man en enligt tradition sedan 1927 sjungit in sommaren och andra tillställningar och högtider. Det är inte alla skolor som har en kör och så storslagna avslut, oftast är det dem större skolorna med gamla anor.

Tips om hur ni kan avsluta sin utbildning

Ett tips om hur ni kan avsluta studierna på bästa och mest minnesvärda sätt är att samla sin klass och äta en middag tillsammans och dela erfarenheter och minnen. Ett bra avslut på en relation som förmodligen kommer att bli användbar i framtiden också. På en kårsittning är det inte alltid som man kan sitta ner och prata på samma sätt som när man ses enskilt på en middag bara ni.