Det visste du inte om kaffe

Det finns många bra anledningar till att dricka kaffe, speciellt på jobbet eftersom det gör oss piggare och mer alerta. Men det finns nog en hel del saker du inte visste om detta svarta guld, här är exempel på några av dessa saker.

Det är få saker som är trevligare än att dricka gott kaffe på jobbet, det håller nog de flesta kaffedrickare med om. Men det finns nog en hel del saker du inte har koll på när det kommer till kaffe. Visste du till exempel att ljusare kaffe faktiskt är starkare och att kaffe inte är bönor utan bär?

Svenskarna älskar sitt kaffe

I Sverige dricker vi omkring nio kilo kaffe per person och år, och det är en hel del det. Men många av oss har inte mer koll på kaffe utöver det faktum att vi vet hur vi vill att det ska serveras för att vi ska tycka att det är gott. Och det finns massor av spännande saker att känna till om kaffe. Visste du att det från början dracks som ett vin eller att kaffe faktiskt kan skydda mot Alzheimers? Något som Expressen gjort är att lista 19 olika saker du troligtvis inte visste om kaffet och i den artikeln kan man lära sig massa spännande saker, som att rostningen av kaffebönan, som egentligen är ett bär och ingen böna, tar bort koffein ju mörkare de blir. Så även om en mörk böna ger mer smak så får du i dig mindre koffein alltså, så om du dricker kaffe för att bli pigg är det ljusrostat som du ska kika efter i butiken.

Du blir pigg av kaffedoft

Något som många älskar är doften av en kopp nybryggt kaffe och just den doften gör dig faktiskt piggare. Enligt forskare så gör nämligen kaffearomen att vissa gener i hjärnan får ökad aktivitet och inhalering av doften kan dessutom bota sömnbrist. Sedan när du tar din första kopp, efter att ha doftat, så kommer koffeinet in i blodet fortare vilket gör att du också känner av piggheten fortare. Har du däremot mjölk i kaffet så tar det bort en del av koffeinet och kroppen tar upp kaffet långsammare med mjölken i, så vill du bli pigg ska du välja svart kaffe helt enkelt.

Andra saker som kan vara roliga att känna till är att det var getter som upptäckte kaffet, att det egentligen bara finns tre sorters kaffe men att dessa görs i en mängd olika varianter för att få fram olika smaker och att kaffe faktiskt innehåller massor av bra antioxidanter. Likaså är kaffe en av världens största handelsvaror och det finns närmare 25 miljoner kaffebönder i fler än 50 länder som är med när det kommer till att producera kaffe.